top of page
Search
  • Writer's pictureRene Loosveldt

Asymmetrie en rugpijn, is er een link?


Rugpijn wordt vaak toegeschreven aan asymmetrieën in het lichaam, zoals een verschil in beenlengte, een gedraaid bekken, ongelijke schouderhoogte of zelfs scoliose. Velen geloven dat meer symmetrie leidt tot minder klachten, terwijl meer asymmetrie juist meer pijn zou veroorzaken. Deze aanname blijkt echter NIET ALTIJD waar te zijn in de MEESTE gevallen. Wat asymmetrie eigenlijk zegt over uw lichaam is dat beide zijden mogelijk ongelijk werk verrichten, en uw lichaam heeft een verbazingwekkend vermogen om zich aan deze ongelijkheid aan te passen. Bovendien is er weinig correlatie tussen de mate van asymmetrie en de klachten die u mogelijk in de toekomst zult ervaren. Een interessant voorbeeld hiervan is dat een beenlengteverschil meestal pas als relevant wordt beschouwd wanneer het verschil meer dan 1,5 cm bedraagt.


Kortom, asymmetrieën zijn eigenlijk heel normaal en vormen zelden een probleem, tenzij ze in extreme vorm voorkomen. U kunt asymmetrieën eerder zien als een natuurlijke ongelijke verdeling van arbeid in uw lichaam, waar uw lichaam zich over het algemeen uitstekend aan kan aanpassen.


Tijdens een osteopathische behandeling ligt de nadruk dus niet op het dwangmatig corrigeren van asymmetrieën (wat overigens niet mogelijk is met manuele technieken), maar eerder op het faciliteren van natuurlijke beweging en het ondersteunen van het lichaam om te kunnen compenseren.

7 views0 comments

Comments


bottom of page