U krijgt de diagnose discus degeneratie/ discus hernia, wat nu?
Enkele veel voorkomende symptomen:
- Rug- of nekpijn: Het meest voorkomende symptoom van een discus probleem is een bandvormige pijn in het gebied van de betreffende schijf. Bij een probleem in de lage rug wordt de pijn gevoeld in de onderrug en kan uitstralen in de benen. Bij een probleem in de nek wordt de bandvormige pijn gevoeld in de nek en kan uitstralen in de armen.
- Ochtendstijfheid die verbeterd met bewegen.
- Beperkte bewegingsvrijheid, typisch enkele niveau's onder en boven de probleem regio.
- Radiculopathie (irritatie van de zenuwwortel t.h.v. de nek): Druk op de ruggenmergzenuwen als gevolg van een discushernia kan leiden tot radiculopathie, gekenmerkt door pijn, gevoelloosheid, tintelingen, verminderde reflexen of zwakte die zich verspreidt langs het verloop van de betrokken zenuw. Bij een lage rug hernia veroorzaakt dit vaak ischias, wat pijn is die uitstraalt vanuit de onderrug naar het been. Bij een nek hernia kunnen symptomen optreden zoals pijn, verminderde reflexen, gevoelloosheid, zwakte in de nek, schouders, armen of handen.
Behandeling opties:
- Osteopathie: Dit omvat manuele technieken die gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit. Dit door het verminderen van spierspanning in de aangedane regio van de wervelkolom en omliggende structuren. OMT kan bestaan uit verschillende technieken, zoals zachte wervelkolommanipulaties, mobilisaties, stretching en andere spierontspanningstechnieken. Deze technieken zijn erop gericht om de spanning rond de zenuwwortels te verminderen, de circulatie te bevorderen en de natuurlijke herstel processen te ondersteunen.
- Bewegingsadvies: Het is heel belangrijk om voldoende compressie/decompressie bewegingen aan te bieden aan uw lichaam. Dit om de tussenwervelschijf te voeden en zo het herstel te ondersteunen. Een ideale bewegingsvorm hiervoor is goed doorstappen. Onderbreek ook regelmatig het zitten, een tussenwervelschijf heeft beweging nodig!
- Oefeningen: Vaak zal in een bepaalde richting bewegen de klachten verbeteren. Op basis hiervan kunnen oefeningen meegegeven worden. Vraag hiervoor echter steeds advies aan uw therapeut.
- Medicamenteuze behandeling: Dit bespreekt u steeds met uw arts wat de mogelijke opties zijn.
- Tijd: Door de slechte doorbloeding en bezenuwing van een tussenwervelschijf kan het herstel lang duren. Laat u echter niet ontmoedigen en blijf bewegen. De prognose is meestal gunstig!
Disclaimer: Deze post is enkel informatief bedoelt en vervangt dus geen consult bij uw zorgverlener. Indien u klachten ervaart laat u steeds onderzoeken!
Comments