top of page
Search
Writer's pictureRene Loosveldt

De Mythe van Core Stability


Stop zwakke core spieren de schuld te geven voor lage rugpijn 🧐


"Je hebt rugpijn? Waarschijnlijk komt het door een zwakke core, je moet echt core stability oefeningen doen!" Hoe vaak heb je dit al gehoord? Maar wat als ik je vertel dat dit idee eigenlijk gebaseerd is op verouderde inzichten en mythes?


🔍 Hoe is deze mythe ontstaan?


In de jaren 90 werd er onderzoek gedaan naar een vertraagde activatie van de diepe buikspieren, zoals de Transversus Abdominis (TrA), die zou samenhangen met lage rugpijn. Dit leidde tot de hele "core stability"-hype. Recentere studies laten echter zien dat deze spieren niet als een soort korset de wervelkolom "stabiliseren". De wervelkolom is een inherent sabiele structuur. Bovendien is het vrijwel onmogelijk om de functie van deze spieren nauwkeurig te meten of specifiek te trainen. Dus waarom houden we dit idee nog steeds aan?


🧠 Het probleem met core stability training


Het trainen van de diepe core spieren, zoals de TrA, met langzame, gecontroleerde oefeningen (zoals planken of bekkenkantelingen) helpt niet per se bij dagelijkse bewegingen. Onderzoek toont aan dat het veranderen van de activatietiming van deze spieren onmogelijk is en dus weinig tot geen effect heeft op rugpijn. 🙅‍♂️


✔️ Wat werkt wél?


Begrijp me niet verkeerd—oefeningen kunnen zeker helpen! Maar in plaats van te focussen op core stability, is het belangrijk om te werken aan algemene kracht en progressieve opbouw. Beweging, zelfvertrouwen, en factoren zoals stress en angst spelen ook een grote rol bij rugpijn. Op de lange termijn blijkt dat algemene beweging, zoals wandelen of lopen, even goed werkt als "specifieke" core oefeningen voor pijn.


Dus de volgende keer dat iemand zegt dat je rugpijn komt door een “zwakke core,” onthoud: rugpijn is een complex probleem, en er is geen simpele oplossing. Laten we ons richten op beter en vrijer bewegen, zonder alles onnodig ingewikkeld te maken.


Osteopathie kan het letterlijke en figuurlijke duwtje in de juiste richting geven en ervoor zorgen dat alles beter beweegt en aanvoelt. Daarna is het aan jou om in beweging te blijven! Kies vooral ook een activiteit die je leuk vindt en die je kunt volhouden.


Bron:

0 views0 comments

Comentários


bottom of page