top of page
Search
  • Writer's pictureRene Loosveldt

Dry needling

Hoe werkt dry needling eigenlijk en wat is nu juist een trigger point?

Hieronder een samenvatting, veel leesplezier gewenst!

Dry needling is een effectieve techniek die vaak wordt gebruikt om myofasciale pijn te behandelen. Bij deze methode worden dunne naalden in specifieke triggerpoints in de spieren geplaatst om pijn te verminderen en spierfunctie te herstellen. Maar wat zijn triggerpoints eigenlijk?

Triggerpoints zijn specifieke plekken in de spieren die gevoelig zijn voor druk en kunnen leiden tot lokale pijn of zelfs pijn op andere plekken in het lichaam, ook wel uitstralende pijn genoemd. Er zijn twee soorten triggerpoints: actief en latent. Actieve triggerpoints veroorzaken spontane pijn en kunnen pijn veroorzaken bij rust, beweging of druk. Latente triggerpoints zijn alleen gevoelig voor druk of beweging.

Hoe werkt dry needling eigenlijk? De naalden helpen de spieren te ontspannen door de afgifte van acetylcholine te verminderen, wat leidt tot minder spiercontracties. Bovendien kan dry needling de pijn verminderen door ontstekingsmediatoren vrij te geven en de bloedtoevoer naar de spieren te verbeteren. Samengevat zijn de werkingsmechanismen van dry needling voornamelijk neurofysiologisch.

Het verschil tussen dry needling en acupunctuur is belangrijk om te begrijpen. Hoewel ze beide naalden gebruiken, is de filosofie achter dry needling gericht op het behandelen van musculoskeletale pijn, terwijl acupunctuur gebaseerd is op traditionele Chinese geneeskunde.

Voor patiënten die geen dry needling willen of kunnen ondergaan, kunnen ook manuele drukpunttechnieken als alternatief gebruikt worden. Deze technieken kunnen gelijkaardige voordelen bieden voor het verlichten van spierspanning en pijn.

4 views0 comments

Comments


bottom of page