top of page
Search
  • Writer's pictureRene Loosveldt

Inzichten over het herstel van tussenwervelschijfhernia's


Volgens een meta-analyse door Zhong et al. (2017) is de spontane resorptiesnelheid van lumbale hernia's van tussenwervelschijven indrukwekkend, namelijk 67%. Onderzoek, zoals uitgevoerd door Chiu et al. (2015), benadrukt zelfs een kans op spontane regressie van maar liefst 96% voor ernstige hernia's.


Hoe gebeurt dit eigenlijk?


De resorptie van het tussenwervelschijfweefsel kan worden verklaard door 3 theorieën, maar het exacte mechanisme is nog niet definitief opgehelderd:


  •  Het herniagedeelte zal in omvang afnemen door geleidelijke dehydratatie.

  •  De spanning van het ligament dat achteraan de wervelkolom loopt (PLL) zorgt ervoor dat de hernia teruggetrokken wordt.

  • De derde theorie, die het best onderzocht is en het beste klinische bewijs heeft, suggereert een geleidelijke resorptie van de hernia door enzymatische afbraak en fagocytose, veroorzaakt door een ontstekingsreactie en neovascularisatie.

Osteopathische manipulatieve behandeling voor een hernia van de tussenwervelschijf: Osteopathische manipulatieve behandeling kan spierspasmen verhelpen en daardoor bewegingsblokkades op het niveau van de hernia verminderen. Dit verlicht de pijn en heft bewegingsbeperkingen op, waardoor het lichaam in optimale omstandigheden kan genezen.


Lichaamsbeweging en tussenwervelschijfherstel:

Wandelen, waarbij compressie en decompressie plaatsvindt ter hoogte van de tussenwervelschijf, is de ideale vorm om discusherstel te bevorderen.1 view0 comments

Comentários


bottom of page