top of page
Search
  • Writer's pictureRene Loosveldt

Lumbago

Help er is iets in mijn rug geschoten, wat nu?

De kans is groot dat u hierna de diagnose lumbago gekregen hebt, maar wat wil dat eigenlijk zeggen?

Het woord "lumbago" vindt zijn oorsprong in het Latijn en het Grieks. Het is een samenstelling van het Latijnse woord "lumbus", wat "lende" of "onderrug" betekent, en het Griekse woord "algos", wat "pijn" betekent.

In de medische context wordt lumbago gebruikt om lage rugpijn aan te duiden. Het is belangrijk op te merken dat lumbago zelf geen diagnose is, maar eerder een symptoom dat kan worden veroorzaakt door verschillende onderliggende aandoeningen of oorzaken. Vaak gaat het echter om een algemeen spierspasme in de onderrug met al dan niet uitstraling in de bil regio.

De meeste lumbago's evolueren gunstig in 3 à 10 dagen en het is belangrijk angst en stress omtrent de pijn te onderdrukken.

Enkele algemene aanbevelingen:

- Relatieve rust: Neem in eerste instantie wat rust en vermijd activiteiten die de pijn verergeren. Probeer echter niet te lang inactief te blijven, omdat dit het herstel kan vertragen. Probeer na een korte periode van rust weer geleidelijk in beweging te komen.

- Warmte- of koudetherapie: Gebruik warmte- of koudetherapie om de pijn te verminderen.

- Pijnverlichting: Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol of ontstekingsremmende medicijnen (bijv. ibuprofen) kunnen helpen om de pijn te verlichten. Volg altijd de instructies op de verpakking en raadpleeg een arts!

- Beweging en stretching: Zodra de pijn wat is afgenomen, is het belangrijk om geleidelijk weer in beweging te komen. Begin met lichte activiteiten zoals wandelen en voer voorzichtig wat eenvoudige rugstretching-oefeningen uit om de flexibiliteit te verbeteren.

- Osteopathische behandeling: Door middel van manuele technieken om de wervelkolom en omliggende weefsels te mobiliseren, spierspanning te verminderen en de algehele ruggezondheid te bevorderen.

Als de symptomen aanhouden, verergeren of gepaard gaan met andere ernstige symptomen zoals ernstig krachtverlies, is het belangrijk om een professionele zorgverlener te raadplegen, zoals een arts of osteopaat, voor een juiste diagnose en passende behandeling.

9 views0 comments

Comments


bottom of page