top of page
Search
  • Writer's pictureRene Loosveldt

Wat is cervicogene duizeligheid?

Cervicogene duizeligheid is een vorm van duizeligheid waarvan de oorzaak te vinden is in de nek, met name in de hogere nekwervels en de structuren daaromheen. Dit type duizeligheid wordt verondersteld te ontstaan door problemen met de nekspieren, gewrichten, zenuwen en andere structuren.


De relatie tussen de nek en duizeligheid wordt toegeschreven aan de complexe interactie tussen het vestibulaire systeem (dat verantwoordelijk is voor het evenwicht en ruimtelijk bewustzijn) en de sensoren in de nek die informatie verschaffen over de positie en beweging van het hoofd.


Mensen met cervicogene duizeligheid ervaren vaak een gevoel van draaierigheid, desoriëntatie, of een instabiel gevoel dat verband houdt met bepaalde bewegingen van het hoofd of de nek. Het kan ook gepaard gaan met hoofdpijn.


Osteopathie kan worden gebruikt als een aanpak om cervicogene duizeligheid te behandelen door de bewegingsbeperkingen en spanning in de nek te verminderen, waardoor de symptomen kunnen verbeteren. Het is echter belangrijk op te merken dat duizeligheid complex kan zijn en dat andere oorzaken ook moeten worden overwogen en uitgesloten voordat de diagnose van cervicogene duizeligheid wordt gesteld. Het raadplegen van een medische professional is altijd aanbevolen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.


9 views0 comments

Comments


bottom of page